Åbent brev til miljøminister Esben Lunde Larsen

Kære miljøminister Esben Lunde Larsen.

Vi skriver til Dig vedrørende en alvorlig sag for at spørge, om Du vedkender Dig dit ministeransvar!

Gl. Skagen har siden 2007 haft et kystbeskyttelsesprojekt i gang, men er stadig ikke i mål, og der er siden sket omfattede ødelæggelser af de klitrækker der er afgørende for beskyttelse af området.

Projektet omfatter renovering af 18 bestående høfder og etablering af 5 nye høfder vest for Solnedgangspladsen til beskyttelse af den smukke Højen Klit og det bagvedliggende sommerhusområde.

Helt frem til 2013 var projektet en drøftelse af bidragsstørrelse og fordelingsprincipper, men har aldrig været et spørgsmål om, hvorvidt det offentlige skal betale – for det skal grundejerne. Det er jo helt uforståeligt, at man så længe kan forsinke så vigtig en sag, når man betænker både hvor mange herligheder og værdier, der er på spil.

Siden 2015 har 14 klager haft opsættende virkning, og Miljøministeriet har fra juni 2015 haft sagerne under behandling, men intet er sket trods tilsagn om afgørelse indenfor 12 måneder.

Det er Ministerens ansvar, at ministeriets embedsværk udfører deres arbejde i overensstemmelse med afgivne tilsagn og det er uforståeligt at en så simpel sag skal tage så lang tid. Men hvad værre er – da der er gået et år uden noget er sket, flytter DU som Miljøminister bunken af ubehandlede sager videre til et nyt nævn i Viborg – et nævn der er formentligt både er underbemandet og mangler kompetencer p.g.a udflytning. Og nu fralægger Du dig ansvaret, da Nævnet ikke hører under dit ministerium. Det er da topmål af enten manglende forståelse eller ligegyldighed overfor sagens alvor.

Du søger via dagspressen at retfærdiggøre dig med, at der nu er nedsat en taskforce gruppe og bevilget 23 mio. kr. til at få ryddet op i gamle sager, der for længst kunne have fundet deres afslutning – og målet er nu at få disse sager afsluttet inden sommeren 2017.

Det skal her nævnes, at den bevilling, der er kommet på bordet ikke skyldes et initiativ fra Miljøministeren, men fra den tidligere Erhvervsminister Troels Lund Poulsen

I Gl. Skagen drejer det sig om 14 klager, der hindrer al form for handling og fornuft. Klagerne vedrører primært bidragspligt og størrelse – et forhold som omkring 700 øvrige grundejere har tilsluttet sig for længst – og nu er disse grundejere taget som gidsler for 14 grundejeres indsigelser.

Tror Du, at de 14 klagende nogensinde har forestillet sig, at det skulle få den triste påvirkning, at intet er afgjort og intet sker, alt imens ødelæggelserne fortsætter af det, som skulle beskyttes?

Du henviser i dine udtalelser til, at den nu reviderede kystbeskyttelseslov vil ændre og reducere mulighederne for klage og nedsætte behandlingstiden til max 6 måneder.

Netop disse opstramninger bør få Dig som Minister til at træde i karakter nu og her og få afsluttet en klagebehandling, som efter vor opfattelse har et meget lille indhold, men en enorm betydning for et lokalsamfund, der er helt afhængige af, at der sker en kystbeskyttelse, som har været 10 år undervejs – og som ikke kan vente yderligere 6 måneder, fordi dit ministerium allerede har brugt 1½ år uden noget er sket.

Efter vor mening har Du et kæmpeansvar for embedssvigt, og vi kan kun opfordre til øjeblikkelig handling, så vores sag får sin afslutning, og der kan blive givet grønt lys til Frederikshavn Kommune for gennemførelse af den kystsikring, der har været undervejs i 10 alt for lange år.

De venligste hilsener

Grundejerforeningen Gammel Skagen

Paul Kjær

Dette indlæg blev udgivet i Sidste nyt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar